Guide: Skriv bedre tekster med Chat GPT

Det sker for os alle sammen – uanset om vi skriver professionelt eller ej. Papiret er blankt og det er hjernen også.

Som professionel tekstforfatter har jeg daglige skriveblokader. Min hjerne er ikke en maskine og ordene kommer og går som en skidefornærmet kat, der selv vil bestemme.

Heldigvis findes der masser af skriveteknikker, som får ordene til at flyde frit. I sidste ende er det et håndværk som så meget andet. Og mit nyeste værktøj er Chat GPT.

Jeg indrømmer gerne, at jeg var lidt skeptisk i starten. Men skriverobotten bankede på døren og gik ind, før jeg nåede at sige noget som helst. Den præsenterede sig som min nye skrivemakker og trak en stol hen. Lev med det, sagde den. Learn to love me.

Få det bedste ud af Chat GPT: Skriv gode prompts

For at få succes med Chat GPT skal du lære at skrive gode prompts. Skriverobotten har brug for input for at give output. Og du får svar, som du spørger. Så enkelt er det.

Prompts kan på hverdagsdansk oversættes til stikord. Lær at fodre maskinen med de rette stikord, så du får et resultat, du kan bruge til noget.

3 eksempler på gode prompts til Chat GPT

1. Når du mangler idéer til indhold:

Brug Chat GPT som en ven eller kollega, du brainstormer idéer med. Nogle dage har man bare brug for et spark, for at kickstarte fantasien og få nye idéer.

Skriv fx: Jeg sælger garn på nettet og har netop fået en ny genbrugsgarn hjem. Min målgruppe er både nye og erfarne strikkere. Kan du give mig 10 forslag til, hvordan man kan upcycle sit tøj med garn? Sværhedsgraden skal gå fra let til svær.

Når du har fået et svar, kan du sagtens spørge videre, som du også ville gøre i en samtale med et menneske. Var du især vild med idé nr. 3 og 5, så spørg robotten om at uddybe, præcisere eller bare skrive noget mere.

2. Når du skal finde på en god overskrift:

De korteste sætninger kan nogle gange være de sværeste og tage længst tid. Det er tit her min hjerne går i selvsving.

Spørg Chat GPT om at komme med nogle forslag, du kan vælge imellem.

Skriv fx: Jeg har skrevet et nyhedsbrev om højbede i haven. Målgruppen er private med hus og have. Teksten indeholder 5 forslag til planter, der egner sig til højbede. Der er også en guide til, hvordan man planter og passer dem. Men jeg mangler idéer til emnelinje og preheader. Kan du komme med 10 forslag?

Er du ikke tilfreds med de forslag du får, kan du altid spørge om flere, sjovere eller anderledes forslag.

3. Når du skal læse korrektur:

Måske læser du korrektur for andre. Måske har du bare brug for at køre dine egne tekster igennem korrekturmaskinen. Længere tekster kan være lidt tricky, men handler det om korrekt stavning af et enkelt ord eller placering af komma i en enkelt sætning, så er Chat GPT den perfekte lille hjælper.

Skriv fx: Hvordan staver man til Missisipi? Det skal stå i den her sætning: Mange talenfulde blues musikere stammer fra Missisipi.

Til det svarer Chat GPT: Man staver “Mississippi” som følger: M-i-s-s-i-s-s-i-p-p-i. Sætningen skulle være: “Mange talentfulde blues musikere stammer fra Mississippi.”

Tekstforfatterens erfaring med Chat GPT

Chat GPT skriver ikke mine tekster for mig – der er vi altså ikke endnu. Men jeg er ærlig talt lidt på røven over, hvordan skriverobotten hjælper mig med at skrive både hurtigere og bedre, jo mere jeg lærer den at kende.

Muligheder med Chat GPT:

  • Jeg kommer hurtigere videre fra en skriveblokade
  • Min research bliver mere effektiv
  • Jeg får flere idéer til emner, jeg kan skrive om – og konkrete tekstforslag

Opmærksomhedspunkter:

  • Kvaliteten af det output du får, afhænger af kvaliteten af det input, du giver – det betaler sig at skrive et godt prompt fra starten
  • Der skal stadig tjekkes fakta – det er en maskine og den tager nogle gange fejl og skriver noget vrøvl

Drømmer du egentlig bare om at blive fri for at skrive selv, så er du velkommen til at tage fat i mig:

Få hjælp til at skrive blogindlæg

Få hjælp til teksterne på din webshop